Zadelpijn!
|Elke dag beantwoord ik vragen over de fiets en de fietser. Vandaag een hele belangrijke voor de fietser en zeker voor de renner die nu in de tour fietsen. Rijden de mannen in de tour op een ‘gleuven zadel’? En waarom wel of niet? De contactpunten op de fiets, billen, handen en voeten zijn erg belangrijk. Soms kan tintelen in je handen te maken hebben met hoe je op je zadel zit (wat kan leiden tot zadelpijn).
Wij komen erg veel mensen tegen met probleem betreft zitten. Hiervoor hebben we workshops ontwikkeld. En geven iedereen graag de ervaring van pijnvrij fietsen. Het is onze missie dat heel Nederland “pijnvrij fietst” (lees eerdere blog van Leo over pijnvrij fietsen).
Veel zadel fabrikanten of fietsenbedrijven noemen dat er verschil zit tussen een dames en een heren zadel. Dit is niet het geval. Het gaat om de breedte van de zit-botten die eenvoudig gemeten kunnen worden op een golfkartonnetje. Verder heeft de breedte van het zadel te maken met het soort fiets en hoe je er op zit. Hoe diepere zit hoe smaller het zadel. Een stadsfiets breed en een racefiets smal en voor elk type weer de maat van je zit-botten. Deze willen graag volledig gesteund worden.
Het bekken
Erg belangrijk is het kantelen van het bekken naar voren. Vaak zien we de fietsers met het bekken naar achteren gekanteld en een bolle rug. Op moment zet je je rug, nek en schouders vast. Zodra je het bekken naar voren kantelt vlakke rug waarin de wervelfs op elkaar gestapeld zijn (geven elkaar steun) kan het bovenlijf ontspannen. Bij bijvoorbeeld een SQLAB zadel is er een verlaagde neus. Hierdoor hebben je geslachtsdelen ruimte en worden deze niet afgekneld.
Hoe zijn jouw ervaringen met een gleuf in het zadel en of zit-problemen of herken jij het niet? Wat heeft jou zo geholpen zodat je pijnvrij kan fietsen?
Fietsgroet Leo