Een scheef lijf: een probleem met fietsen?

Zoals ik eerder beschreef zijn we allemaal uniek. Twee mensen van dezelfde lengte passen op dezelfde fiets – toch?
Nee dus. Die aanname kan heel verkeerd uitpakken. Veel mensen hebben been-, voet- of armlengte verschil. Niks mis mee, geen ramp. Ik heb zelf een 1,5cm langer linker been. Dit verschil zit in de lengte vanaf mijn knie tot mijn voeten. Vroeger tijdens fietsen op hoog niveau ontdekte ik dat, doordat ik scheef zat en last van mijn rug kreeg.

Fiets maat

Met de maat van de fiets bedoelen we vaak de framehoogte. Hier gaan we snel de mist mee in. De lengte van je onderlijf geeft de hoogte van de fiets aan. Je bovenlijf bepaalt de lengte van je bovenbuis en stuurpen. Hier zitten vaak ook de pijntjes: in je onderrug, je nek, tintelende vingers. Raar dat we het dus eigenlijk altijd over een framehoogte hebben, terwijl de maat van de bovenbuis en je zithoogte ten opzichte van je stuur voor veel klachten kunnen zorgen. Ik ben 1,81 meter en ik kan op veel framematen van de racefiets qua beenlengte. Op 51 zit ik alleen in elkaar gedrukt en op een 64 ben ik uit elkaar getrokken. En dit is zelfs verschillend per merk en zelfs per type fiets. De lengte van de bovenbuis geeft uiteindelijk aan welke maat of welk model fiets je kunt gebruiken, in combinatie met een stuurhoogte en stuurpenlengte.

Je lijf is meer dan de maten

Waar let je dan op om de fiets te vinden die bij jouw lijf past? Niet alleen op je lengte dus. Belangrijk is de bewegelijkheid van je lijf. Ben je tien of tachtig? En hoe is je core stability, kernstabiliteit? Is je lichaam symmetrisch?
Belangrijk zijn je steunpunten: je billen, je voeten en je handen. Klachten kunnen uit allerlei oorzaken komen. Zoals ik last had van mijn rug. Dat bleek te komen door beenlengteverschil. Ik gebruikte vooral mijn rechterbeen en liet mijn linkerbeen er bij zwabberen.

Voetzolen en correctie plaatjes kunnen je voet enorme steun geven.
Voetzolen en correctie plaatjes kunnen je voet enorme steun geven.
Het krachtniveau is daardoor ook verschillend. Ook alles gaat hier over balans. Bij een beenlengte verschil kan er een correctie gemaakt worden in de schoen of onder de schoen. Hoe dat eruit moet zien, is in metingen met filmanalyse heel goed uit te testen. Er bestaat een basismeting en een gevorderde en een uitgebreide meting om steeds nauwkeuriger te kijken.

Bewustwording

Wat ik veel tegen kom is dat mensen fietsen met een bolle rug. Hierdoor zet je gelijk je bovenlijf vast. Ga recht op de fiets zitten, laat dan je bekken naar voren kantelen. Zet dan je handen ontspannen op het stuur of op de remhendels, daar waar je prettig zit. Dit kan als je de juiste zithoogte hebt.
Wij geven workshops waarin je zelf leert hoe je op de fiets moet zitten of elkaar op de fiets kunt zetten. Zo kun je tijdens het fietsen elkaar ook coachen. Je bent van harte uitgenodigd een keer bij de workshop/informatiebijeenkomsten te komen. Ik wil dat aan jou geheel gratis aanbieden. Wanneer kom je langs?

Kijk hier film waarin Eric een klant adviseert betreft te houding.

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *