Zo kies je een goede fiets!

In dit blog neem ik je mee op weg naar Egmond. De strandrace Egmond – Pier – Egmond is een gezond doel dat ik mezelf heb gesteld, om te bewegen met zorg voor mijn lijf. Dit wil ik graag aan mensen meegeven. Blij dus dat er een groep klanten meetraint en meerijdt!

Hoe hoog moet je fiets zijn?
Voor mijn materiaal zorg ik bijna net zo goed als voor mezelf. Ik wil 35 km strandrace uitrijden. Dat vereist een goede fiets, geschikt voor dit terrein.
Het allerbelangrijkst is de maat van het frame.  Het criterium is niet of je op de fiets past. Zelf pas ik best op frames van 16”, 18”, 20” en 22” – maar wat is de beste maat voor mij?
De beste framemaat hangt niet alleen af van je beenlengte. De lengte van je bovenlichaam is bepalend. Past je framemaat daar goed bij, dan scheelt dat een hoop pijntjes in nek, schouders en rug.

Goed zitten
Vervolgens kijk ik naar de zitpositie: wat zijn de mogelijkheden van je lijf? Ben je 10 jaar of 80? Vaak wordt daarvoor de lengte van de hamstrings gemeten, maar bij statische meting zegt dat onvoldoende.
Tenslotte maakt het zadel veel verschil. Bekken, rug en geslachtsdelen hebben de steun nodig van een goed zadel. Waar zit de druk? Waar zit de eventuele pijn? Dat is zo belangrijk dat ik er een keer apart op inga. Zo belangrijk ook dat we bij Fiets Centraal gratis advies en meting doen voor zowel framemaat als zadel.

Materiaal
Voor  mij is de basis van een goede fiets het frame en de wielset. Met een slap frame en stijve wielen verlies ik energie. En voor het omgekeerde geldt het zelfde. Als beide afgestemd zijn op wat je met de fiets wilt gaan doen en op je eigen gewicht, ontstaat er een goed team op weg naar je doel.
Staal, aluminium, carbon en titanium hebben ieder hun eigen unieke eigenschappen. Voor een strandrace worden vaak oude ATB’s gebruik met staal of aluminium frame gebruikt gezien de weersinvloeden.
Die basis wordt afgemonteerd met onderdelen, bijvoorbeeld van de bekende merken Shimano en Sram. Doe daar niet te gek mee. Maak je keuze op basis van het niveau waarop je instapt, je ervaring en welke uitdagingen je aangaat. Een starter kan beter op de onderdelen besparen dan op frame en wielset. Ideaal is een Santos met Rohloff en riem, graag vertel ik hier nog een keer over.

Testen!
Een testrit helpt enorm om goed te kiezen. De verhalen en ervaring van anderen kunnen heel anders zijn dan wat jij zelf ervaart. Zeker nu je ook nog keuze hebt uit drie verschillende wielmaten. Wij kijken graag met je mee. Bij Fiets Centraal hebben we de fietsen staan om vanuit je eigen ervaring een juiste keuze te maken.

Onderhoud
Heb je jouw fiets aangeschaft, dan wil je er graag lang plezier aan beleven. Daarom blog ik volgende keer over fietsonderhoud. Extra belangrijk bij een strandrace. In de Noordzee zit zo’n  35‰ zout, en dit doet iets met je materiaal. Met de tips in het volgende blog kan jouw fiets ertegen.

Sportieve groet Leo

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *