Leiderschap

De kop is eraf, de renners laten nu Nederland achter zich.

In de ploegenpresentatie werd duidelijk wie de ploeg als kopman had gekozen. Voor de liefhebber bekijk bij RTV-Utrecht nog eens de opnames RTV Utrecht. Tijdens de etappes speelt de kopman een belangrijke rol, de ploeg gaat alles op alles zetten om de kopman op zo’n hoog mogelijke plek in het klassement te krijgen. Of dit lukt hangt niet alleen af van de fietskwaliteiten van de renners maar ook voor een groot deel van de leiderschapskwaliteiten van de kopman en de ploegleider.

In een ploeg van de tour is het belangrijk een goede ploegleider te hebben. Hier worden allerlei taken en verantwoordelijkheden per persoon bekeken. De ploegleider heeft net als de kopman leiderschapskwaliteiten nodig. Vaak is er in de ploeg van renners ook een weg-Kaptein opgesteld, een renner met veel ervaren en inzicht. Die stuurt de jonge renners aan en geeft iedereen tips. Hij heeft vaak jaren ervaring en kan zo deze inzetten.

Belangrijk is dat de renners fit en gezond zijn voor deze uit-puttingslag, ga maar eens 3 weken op de fiets zitten met een maximum aan uitdagingen. Renners behoren naast fit ook psychisch goed in orde te zijn, zit het tussen de oren goed? Bij een kleine tegenslag van een lekke band of tijdverlies mag je niet in paniek raken, de tour is bijna 3 weken.

Als leider is het mooi om te beseffen:

– Zie je de ander in zijn of haar grootsheid?

– Benoem dat en weet welke bijdrage dat geeft voor jezelf, de groep of de wereld.

– Hier groei je ook zelf van. Je maakt elkaar groter.

Dit laatste is leiderschap en kun je op iedereen toepassen.

Je kunt vast wel zien dat als je de positieve dingen naar elkaar benoemt, dit minder stress geeft. Stress kost energie en gestresst kan de renner makkelijk een foute keuze of beslissing maken. Geef elkaar tijdens de rit complimenten.

Groet,
Leo

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *