De versnellingsnaaf die alles beter doet
|Rohloff gaf een training, en daar was ik bij. Rohloff produceert de beste versnellingsnaaf die ik ken. De voordelen die bij de training op een rijtje werden gezet, waren voor mij dan ook niet nieuw. Maar misschien heb jij ze nog niet ervaren? Als je een actieve fietser bent, mis je daar iets aan.
Bernard Rohloff, zo gaat het verhaal, fietste in Frankrijk langs de Atlantische oceaan tot hij stil kwam te staan in het zand. Schakelen vanuit stilstand lukte niet. Rohloff vond dat het anders moest kunnen, zo’n versnelling. Beter dan een derailleur, en met meer bereik dan de hooguit acht versnellingen die een gewone versnellingsnaaf biedt. Nou is Bernhard Rohloff een technicus, geschoold in het maken van (mechanische) typemachines en rekenmachines. Dus hij maakte dat betere alternatief zelf. Hij bouwde een soort mini versnellingsbak voor de fiets, een ingenieus mechaniekje dat 14 versnellingen biedt. Net zo veel als het aantal effectieve versnellingen dat je met een derailleur kunt maken. Het mechaniek draait in een oliebadje, waar geen lucht of vuil bij kan komen. En dat systeem heeft nogal wat voordelen, zeker als je het combineert met een Gates tandriem. Zo veel dat ze opwegen tegen de forse aanschafprijs.
Oké, die voordelen dus!
Je hoeft veel minder schoon te maken. Echt véél minder: een keer per jaar de olie verversen is genoeg. Dat scheelt tijd, waarin je lekker andere dingen kunt doen – stukje fietsen bijvoorbeeld.
- Het fietst efficiënt. Een ketting slijt vanaf dag 1 en rijdt steeds minder efficiënt. De Rohloff in combinatie met de Gates tandriem gaat de eerste 1000 km alleen maar lichter lopen en daarna blijft het gelijk.
- Nooit meer een kromme of kapotte derailleur na een valpartij of een tak in je wiel.
- Je kunt schakelen in (en uit) stilstand en hij loopt zo licht als een derailleurversnelling. De efficiëntie is 95-99 %.
- De Rohloff biedt 14 mooi verdeelde schakelmomenten. Alle stappen zijn 13,6% en hierin is gekeken naar efficiëntie.
- Schakelen gaat met een handige draaigreep. Fout schakelen is niet mogelijk.
- Optimale gewicht-stabiliteitsverhouding van circa 120g per versnelling. Een 27-speed derailleur is zo’n 100 g per effectieve versnelling, een 7-versnellingsnaaf 250 g per versnelling.
- Een extreem stabiel wiel met 32/36 spaken, naafbreedte 135 mm. Symmetrische opbouw met hoge spaakflens, past in praktisch iedere fiets.
Niet voor niets fietsen wereldfietsers, Forensen en vakantiefietsers, tandemrijders en ligfietsers, met de Rohloffnaaf.
Maar die prijs dan € 1000 voor je versnellingssysteem, is dat dan geen nadeel? Nou nee, uiteindelijk niet. Want die kosten haal je er in de loop van de tijd gewoon uit. Dus eigenlijk mag er nog een voordeel bij:
- De prijs. Fietsen met een Rohloffnaaf zijn duur in aanschaf, maar uiteindelijk blijk je geen goedkopere sportieve fiets te kunnen kopen. Met bovendien meer fietsplezier.
Welk versnellingssysteem rijd jij, en waarom? Ik ben benieuwd naar ervaringen, ook als je misschien toch nadelen hebt ontdekt aan de Rohloff. Laat je het me weten?
Veel fietsplezier,
Leo Steijn