Pijnvrij en lekker fietsen begint met een juiste fietsmeting

Ik ben bezig met de campagne ‘pijnvrij en lekker fietsen’. Vandaar dat ik me nogal eens afvraag wat dat nou inhoudt, ‘lekker’ fietsen. Fiets je al lekker als je fiets het gewoon doet? Of let jij nauwkeurig op elk aspect van je houding en beweging?

Fietsmeting helpt

Lichamen verschillen. Door het meten van een aantal lichaamsmaten kan de fietsspecialist je fietsmaten, en daarmee een lichaamshouding, adviseren.

Handig? Ja, maar met een kanttekening. Er wordt veel gepraat en geschreven over fietsmetingen. Dat vind ik gunstig, het betekent dat het belang van een goede houding leeft. Maar een standaard advies op basis van maten houdt geen rekening met andere kenmerken van jouw lichaam. Ben je 10 of 80? Kun je met je platte handen bij de grond, of raak je net je knieën als je voorover bukt? En zo’n standaard houdt ook geen rekening met jouw gevoel. Het mooiste is een balans tussen wetenschap en gevoel.

Contactpunten

Met de fiets hebben we drie belangrijke contactpunten:

  1. zadel (billen/bekken/rug/bovenlijf)
  2. pedalen (voeten/benen/knieën)
  3. stuur (handen/armen/schouders)

Deze drie-eenheid vormt de basis van een meting. Druk en kracht moeten zo goed mogelijk verdeeld worden op deze contactpunten. Hier komen de mens en materiaal samen. Core stability helpt om deze contactpunten goed in balans te houden.

Core stability: een krachtige basis

Veel fietsers kunnen er baat bij hebben om aandacht te besteden aan meer dan alleen de benen en een goede houding. Een stabiele basis in je lichaam – ‘core stability’- is belangrijk. ‘Core’ zijn de rug, de buik en het bekken, ook wel het ‘powerhouse’ genoemd.

Door consequent core stability oefeningen te doen train je de controle en balansbeheersing over je rug, bekken, heup, knie en enkels. Je bent minder vatbaar voor blessures en je sportprestaties gaan vooruit.

Voor mij is dit wezenlijk. Als mijn bekken in de juiste stand staat, vormt dit het fundament voor mijn bovenlijf. Voorheen zette ik m’n bovenlijf gespannen vast, nu kan het ontspannen. Kantel je je bekken naar voren (een holle rug maken), dan val je meteen in een trapbeweging. Een SQLAB-zadel maakt dit bijvoorbeeld heel goed mogelijk: de voorkant van het zadel is verlaagd, en het actieve systeem ontlast bekken en rug. Daardoor zit ik stiller op de fiets, en kan ik makkelijker plassen.

thumb-611 active Race TiTube

Wat kun je hier veel over schrijven… Wat zou jij er specifiek over willen weten? We helpen in onze winkel veel mensen met klachten. Gelukkig kunnen er steeds meer zeggen: ik fiets lekker. Heb jij fietsklachten? Kom even langs. We kijken graag mee om ze op te lossen.

Groet,

Leo Steijn

Geen reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *