Het wiel: de belangrijkste uitvinding ooit



Misschien is de uitvinding van het wiel wel de belangrijkste uitvinding die ooit door mensen is gedaan. Wielen zijn uniek: ze zijn rond en rollen gelijkmatig. De fiets kan er niet zonder. Naast je frame horen de wielen bij de basis van lekker fietsen. Als je een stijf frame hebt met flexibele wielen is de balans weg, en ook andersom: bij een slap frame met stijve wielen is er onvoldoende balans. Hoe stijver het frame en de wielen, hoe efficiënter en meer rendement het je oplevert. De Tour de France renners kiezen voor snelheid en dus voor stijve materialen. Het fietst alleen niet echt comfortabel. De keuze van je wielen is dus bepalend voor hoe efficiënt en of comfortabel je fietst.

Aluminium of carbon
Er zijn veel verschillende soorten wielen te krijgen. Het materiaal bestaat uit aluminium of carbon. De wielen kunnen met 4 tot zelfs 48 spaaks gespaakt worden. De spaken kun je kruisen of radiaal spaken. En wat kun jij nu het beste nemen? Dit is afhankelijk van je eigen gewicht en wat je doel is. Wil je toerfietsen, tijdritten, klassiekers, criteriums op de kasseien rijden of in de bergen klimmen?

Welke wielen
In je rijgedrag op de fiets zijn je frame, de voorvork en de wielen belangrijk, maar ook is er focus nodig op je trapfrequentie, je positie en houding op de fiets. Voor nu zoom ik graag met je in op de wielen. Bedenk goed wat je wil. Telt elke seconde en wil je zo hard mogelijk of gaat het over genietend fietsen? De twee mogelijkheden naast elkaar.

Stijve wielen (voor de tijdrit en wedstrijden)
Als je voor een snelle tijd gaat, kun je kiezen voor de hieronder genoemde wielen. De opsomming start bij zeer stijf (weinig energieverlies) en verloopt naar minder stijf.
Zeer stijf is een volledig dicht carbon wiel. Daarna volgen
3 of 4 carbon spaaks wiel, een carbon velg 50 hoog (ze zijn er ook van 40 of 30 mm, hoe hoger de velg hoe stijver het wiel), wiel met hoge aluminium velgen een wiel radiaal gespaakt (recht zonder kruizen). Extra lichte wielsets zijn idiaal voor inde bergen deze dan afhankelijk van je eigen gewicht. Kies voor een hoge druk: 8 -10 bar en 23 mm brede banden (normaal 10% van je gewicht). Hoe smaller de banden en hoe hoger de bar, des te minder energieverlies.

Comfortabele wielen (voor de tourfietser of op de kasseien)
Als je voor comfort gaat, kies je voor een aluminium lage velg, 36 spaaks ‘kruis over 3’, 6-7 bar druk, 25 mm banden.

Wat kies jij? Als je gaat voor stijf, dan trilt het op de fiets, dit kan je lijf veel energie kosten. Door te trainen kun je beter om gaan met stijve materialen. Ben je minder getraind dan zullen comfortabele wielen en banden een betere keuze zijn. Vraag bij je keuze van volledige carbon velgen of deze in de bergen stand houden. Wat is jou favoriete wielset? Wil je zelf leren wielspaken of richten schrijf je in bij een van onze gratis workshops

Sportieve groet,

Leo Steijn

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *