Grootste slaapverstoorders

Belangrijke oorzaak van slecht slapen is verstoring bioritme en de juiste voeding. In de hersenen vinden subtiele biochemische reacties plaats. Brein bestaat uit grootste deel uit vet en voldoende gezonde vetten zijn dus essentieel. Omega-3 vetzuren met name DHA uit vis, we eten te weinig vis. Bij de juiste bouwstoffen kun je er voor zorgen dat het brein niet krimpt. Ook zal je niet verbazen dat groente en fruit belangrijk zijn. Groene bladgroente zijn rijk aan het mineraal magnesium. Dit heeft belangrijke rol in de omzetting van het stemmingshormoon serotonine naar slaap-waakhormoon melatonine. Te kort aan magnesium leidt tot onrust en minder goed in- en doorslapen. En bladgroente folaat (B11) wat nodig is voor productie van melatonine.

Gebrek aan energie

Diepe slaap kost veel energie. Als mensen een groot energietekort hebben door laaggradige ontsteking ( door ongezonde leefstijl ) is er te weinig energie om in diepe slaap te komen en blijven. Als gevolg slaapproblemen, diepe slaap is namelijk energetisch veel duurder dan een lichte slaap of wakker zijn.

Energie
Wonderlijk

Vier lichamen

Als mens besta je uit vier verschillende lichamen: je fysieke lijf, je energetische lichaam, je (denk)geest en je spirituele lichaam. Twee van deze lichamen zijn mannelijk (fysiek en mentaal) en twee vrouwelijk: emotioneel en spiritueel. De kunst is om er voor te zorgen dat geen van alle lichamen de overhand krijgt. Want het gelukkigst bent je als elk lichaam 25 procent van het geheel uitmaakt.

Meerdere verstoorders

-Koffie ( zelf als je het ‘s morgens neemt )
– Inname van geraffineerde koolhydraten ( laat op de avond ) frisdrank, vruchtensap, thee met suiker, snacks, snoep en koek
– Alcohol voor slapen verstoort de REM-slaap waardoor je minder goed uitrust en moeier opstaat
– Blauw licht ( verstoort melatonineproductie) TV, laptop of mobiel
– Electronica en straling router, mobiel, TV in de slaapkamer
Enige wat in de slaapkamer thuis hoort is slapen en oudste evolutionaire beweegvorm het bedrijven van de liefde ❤️

Ritme

Is basis van het leven. Denk aan eb en vloed, zomer en winter en dag en nacht. In onze hersenen ligt belangrijke hersenkern die binnenvallend licht meet ( nucleus suprachiasmaticus ) en heeft invloed op eetgedrag, alertheid, bloeddruk, hormoonhuishouding, mentale helderheid en immuunsysteem.

Lichaam vraagt om suikers

Pas einde negentiende eeuw werd de lamp uitgevonden. Zo zijn we steeds meer uit het ritme gaan leven. De nucleus suprachiasmaticus wordt constant in de maling genomen. Denkt dat het kunstlicht dag is. Het zorgt voor hongergevoel en afname van slaaphormoon want waarom zou je overdag slapen ? Zo lang het licht brand vraagt het lichaam om suikers ( koolhydraten ) deze stopt wanneer licht uit gaat. Kunstmatig licht is vaak onderdeel van overgewicht. Door het kunstlicht blijven we laat op en luisteren we naar het lichaam. We eten chips, kaasjes, nootjes en drinken wijn of bier. Deze overbodige suikers dragen bij aan overgewicht.

Gewoontes

Doe jij alles wet je verteld wordt?

Dit verhaal herken ik als iets wat bij mij verstoort was. En ik merk wat het verschil is als ik zorg voor balans mee in de stroom van de natuur. Wat het leven is alleen vergeet ik dat wel eens. Moet veel van de maatschappij ( en mezelf ) een van de patronen waar ik gisteren over schreef die geen bijdrage leveren aan een gezond en gelukkig leven. En ik ben niet bewust van hoe dingen die gewoon lijken te zijn ons hele ritme en dus gezondheid verstoort. Zoals voorbeeld hier met licht maar zo is het ook met temperatuur. Al snel staat de verwarming op 20 graden en met warm water douchen. 300 jaar geleden werd warm water en 200 jaar geleden de verwarming uitgevonden. En nu is het normaal, we zijn ermee opgegroeid maar is het dan gezond, als je ermee opgegroeid bent ? En ja, het heeft niet direct effect en weet dat de rekening altijd achteraf komt, misschien niet morgen, misschien niet over vijf jaar of over tien jaar. De rekening komt.

Slaap

Als je het slaapritme zo natuurlijk mogelijk houd. Als je genoeg slaapt wordt je wakker zonder wekker. ( anders slaaptekort)
Belangrijk is ritme. Elke dag zelfde tijdstip opstaan ook in het weekend. Na aantal weken is het je nieuwe ritme geworden.

From the ❤️

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *