1700+ fietsenmakers samen op facebook
In mijn missie om de tweewielerbranche op een hoger niveau te brengen starten ik zes jaar geleden een groep op Facebook. Inmiddels meer dan 1700 branchegenoten.
Druk Druk
Veel ondernemers werken 70-80 uur en houden er minimum of minder aan over. Veel risico, veel stress en weinig plezier / vrije tijd. Daar zet ik me graag voor in omdat ik zie dat vanuit samen we een krachtiger blok zijn dan allemaal individuen.
Samen op facebook
In die Facebook groep beantwoorden we dagelijks vragen over mechanische of elektronische problemen / uitdagingen. We helpen elkaar aan onderdelen en of fietsen. Of bieden die aan elkaar aan indien we zelf voldoende hebben. Het gaat mij samen werken vanuit waardigheid. De kracht van samen ervaren en inzetten. Wel zelf maar niet alleen.
Krachten bundelen
Zelf probeer ik steeds meer te kijken hoe we vanuit samen meer zichtbaar kunnen zijn. En vanuit krachten bundelen niet meer de speelbal van de branche te zijn. Belangrijk voor de groei van je eigen bedrijf is de zorg voor jezelf. En als ik goed voor mezelf zorg is dat ook goed voor de branche.
Verdient niet best
Onze branche lijkt een lucratieve branche te zijn, fietsen is populair. Tegelijkertijd zien we dat als we naar de verdienste kijken er 50% minder dan ondernemersloon krijgt. We zitten veel in de ander helpen en ons zelf vergeten. En gaan steeds meer beseffen dat als we voor ons zelf zorgen we die klant ook veel meer kunnen helpen. En dat als we samen kracht bundelen we een meer gelijkwaardigere partij worden dan dat we nu zijn ten aanzien van de fietsenmerken.
Klant niet welkom
Uiteindelijk zien we dat de klant de dupe is. Die gene die niet bij desbetreffende dealer gekocht heeft wordt niet geholpen, of moet lang wachten en of betalen meer. En het is natuurlijk ook een keuze van de klant om daar niet te kopen maar bijvoorbeeld online of bij een merk die rechtstreeks levert aan de consument.
Niemand wil mijn fiets maken
We zien dat de klanten niet die service krijgen die ze willen of gewend waren bij de locale dealer. En hebben nu wel deze dure fiets in onderhoud. Zijn er slechte fietsen. Wij zeggen vaak die zijn er niet, wel slecht onderhoud en te weinig kennis van product. Iemand die veel fietst heeft ander product nodig dan alleen een ritje als de zon schijnt en we ergens als doel heen kunnen.
Marge weggeven
Wanneer je het erg druk hebt moet je keuzes maken en dat kan zijn te kiezen voor alleen je eigen verkochte fietsen te onderhouden. Uitdaging blijft om voldoende fietsen te blijven verkopen. Vaak zien we dat veel gratis gegeven wordt. Of lees marge wordt ingeleverd. Je geeft de afleveringsbeurt en onderhoudsbeurten gratis of gereduceerd om de klant te behouden en dat hij of zij wel terug komt.
Verantwoordelijkheid
We nemen daarmee de verantwoordelijkheid van de klant op ons en veel garantie werk, onderzoek van elektronische of mechanische storingen. Waar we ook marge op inleveren. Het fietsenmerk vergoed zelden al het werk en de kennis die wij erin steken. Door gezamenlijk het werk op te pakken wat er aan overvloed is in de branche. Zijn we aantrekkelijker voor de consument en de fietsenmerken. En kunnen we de marge rekenen die we nodig hebben.
Meld je aan!
Ben je collega meld je aan in de groep. ( als privé persoon niet als bedrijf )
https://www.facebook.com/groups/756905751046090/GROEP (PRIVÉ) • 1.711 LEDEN Professionele fietstechnici, By Leo Steijn