Zorg voor je fiets is niet moeilijk!

In dit blog neem ik je mee op weg naar Egmond: we bereiden ons voor op de strandrace van 10 januari 2015. Die strandrace met klanten van Fiets Centraal is geen marketingactie, zei ik al in blog 1: het is een gezond doel dat ik mezelf heb gesteld, om te bewegen met zorg voor mijn lijf. Die zorg voor lijf en materiaal deel ik graag met je.[easymedia-gallery med=”278″ filter=”1″]

Jóuw fiets

Zo uniek als jij bent als persoon, zo individueel is de afstelling en afstemming van jouw fiets. En die perfecte combinatie blijft alleen optimaal met goed onderhoud.

Maak met name de aandrijving regelmatig schoon. Vanaf dag 1 dat je met een ketting-tandwielen-combinatie rijdt, wordt de efficiëntie minder. Met de juiste zorg en aandacht kun je dit proces vertragen. Zandvrij en met goede smering rijd je op een geoliede machine.

Met een goede kettingreiniger (van Morgan blue onder eigen Fiets Centraal Label) en een compressor luchtspuit gaat het snel en grondig. Dat bespaart tijd – zodat je langer kunt fietsen. Na een snelle maar goede schoonmaak smeer je de ketting en kan de fiets aan de kant.

Net voor ik de volgende keer ga fietsen, trek ik nog even met een droge doek de ketting schoon. De olie is in de schakels getrokken en het vuil naar buiten gedrukt. Het overtollige mag eraf; dat zou alleen maar te veel vuil aanpakken.

Strand: zoutgevaar

Voor de strandrace is extra bescherming er belangrijk. Een laag vaseline of siliconenspray beschermt je fiets tegen het zout. Pas op dat de schijven of velgen van je ATB vrij blijven van vetten anders krijg je problemen met remmen.

Na rijden op het strand kun je de fiets het beste meteen afspoelen. Thuis nogmaals, en dan meteen het draaiende gedeelte goed ontvetten en reinigen. Daarna op zoals net verteld insmeren. Iets extra aandacht is nodig als je met de fiets in slechtere omstandigheden komt.

Meer leren? Gratis workshops

Een schone en verzorgde fiets voorkomt nare verrassingen onderweg en geeft lagere onderhoudskosten. We geven hiervoor bij Fiets Centraal regelmatig gratis workshops, waarbij we je graag zelf laten werken. Zo ervaar je meteen dat met de juiste aandacht de fietstocht gewoon elke keer weer pleziertje is.

Volgende keer vertel ik graag iets of onderhoud van je lijf. Ook dat hoort bij een goede voorbereiding: hoe train je zó dat je goed voorbereid aan de start verschijnt?

Sportieve groet

Leo

2 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *