‘niet vechten maar samenwerken’
|Leo Steijn de fietsspecialist is geïnterviewd in het door het magazine fiets in de jaarlijks verschijnende bijlage “de koopgids”. Dit jaar werden er 7 experts geïnterviewd. Wij zijn trots dat Leo in deze uitgave zijn visie geeft over de ontwikkelingen in de fietsenbranche.
Kort koppie, baardje van twee dagen, prototype stoemper. Leo Steijn zit al lang in het vak. Dertig jaar geleden begon hij als fietsmonteur. Destijds was hij een getalenteerd wielrenner, bijna prof zelfs. De ziekte van Pfeiffer gooide roet in het eten. Daarna riep de dienstplicht. Direct na het afzwaaien begon Leo aan de opleiding tot rijwielhersteller. Dat ging moeizaam. Voor de praktijkvakken haalde hij negens en tienen, maar die saaie theorie… Toch werd hem al van diverse kanten gevraagd als fietsenmaker te komen werken. Daardoor ontstond het idee dat hij dat net zo goed voor zichzelf kon gaan doen. Toen die keuze eenmaal gemaakt was, bleek de opleiding een stuk sneller te gaan. Motivatie bleek het toverwoord. Sinds maart 2012 is hij eigenaar van Fiets Centraal in Ermelo.
Bijzondere visie
We spreken Leo Steijn in zijn speciaalzaak, het onderwerp is hoe hij zich zo goed staande weet te houden tussen alle prijsvechters op internet. Kleine fietsenwinkels vallen bij bosjes om, er wordt gemopperd op fabrikanten die rechtstreeks aan de klant leveren en ook op klanten die het wagen met die online gekochte fietsen bij de winkel aan te kloppen als er iets stuk is. Steijn doet het anders en probeert zijn collega’s mee te krijgen in zijn denkwijze. “We moeten als branche juist blij zijn me al die online mogelijkheden en vooral inzien dat de markt verandert en dat wij moeten meeveranderen.
Gratis workshop
” En dus kun je in zijn winkel op vrijdagavond en zaterdagochtend terecht voor workshops, gratis! Neem je lekker je Canyon, Rose of Chinees mee en ga je na een uur technische uitleg met je eigen fiets aan de gang. Met zijn gereedschap! “Leuk man. Ik verkoop die mensen niets, maar geef ze een prachtige ervaring mee.” Wat schiet hij daar zelf mee op? “De deelnemers aan de workshops blijken zo blij en tevreden dat ze niet alleen zelf vaste klant worden, maar ook hun vrienden en familie hierheen sturen. Ze worden eigenlijk mijn ambassadeurs, daar kan geen reclame tegenop. En het leuke is dat ik er zelf energie van krijg.” Het gebeurt wel dat iemand met zijn oude 26 inch MTB naar de workshop komt, lekker sleutelt en ondertussen geïnteresseerd raakt in een 29-er. Leo geeft dan zonder problemen zijn eigen mooie Santos mee voor een weekendje testen. “Een dagje voor een verslagje, noem ik dat. Ik vraag de klant een blog over zijn ervaringen te schrijven.” En wat als die man dan uiteindelijk een nieuwe 29-er koopt bij fietsenwinkel.nl in plaats van bij hem? “Prima toch. Ik heb juist daarom de samenwerking gezocht met die toko. Leveren ze die fiets bij mij af, zet ik hem voor de klant in elkaar. Weet-ie ons toch weer te vinden. Het gaat mij erom dat Fiets Centraal top of mind is bij fietsers. Dat lukt alleen als ze je kennen en weten dat je te vertrouwen bent.” Niet vechten maar samenwerken, noemt Leo dat. Klinkt logisch. Hij werkt ook graag samen met collega’s, om kennis te delen bijvoorbeeld. Via Facebook is hij daar heel actief mee.
Brancheprobleem
Steijn: “Ik heb het idee dat klanten angstig zijn om met online gekochte fietsen of onderdelen naar de winkel te komen. Het vertrouwen in de branche is een beetje weg. Bijvoorbeeld door niet transparant te zijn over prijzen voor onderhoud.” In de zaak van Steijn werken ze daarom met een simpele prijslijst. Nieuwe achterband? Je kiest voor goed, beter of best en ziet de all-in prijs, dus inclusief arbeidsloon. “Kom je nooit voor verrassingen te staan, dat geeft vertrouwen”, aldus Leo. Online groepje gekocht en zelf in elkaar sleutelen in de werkplaats in Ermelo? “Klinkt misschien vreemd, maar daar hebben we geen problemen mee. Huur je gewoon voor een tientje per uur een werkplek. Als je wat hulp nodig hebt, roep je ons erbij; betaal je iets extra.” Dat horen we wel eens anders. “Gek toch, anders zien we die klanten nooit meer en nu kunnen we juist een relatie opbouwen.” Leo werkt met drie man personeel. Eric runt de winkel, Jasper doet de werkplaats en omdat hij franchisenemer bij FietsNed is heeft hij Michael rondrijden in zo’n bekende bus van de mobiele fietsenmaker. De winkel is in drieën verdeeld. Stadsfietsen, e-bikes en sportief. Het is er niet propvol. Ook daar heeft Leo een duidelijke mening over. “Ik bestel liever een fiets die goed is, qua maat en wat een klant nodig heeft.” De fietsen die in de winkel staan zijn bijna allemaal ‘testbaar’. Maar vinden klanten het niet vervelend dat ze niet direct kunnen wegfietsen? “Op de juiste fiets willen ze best even wachten. Als je kunt uitleggen dat je ze geen fiets wilt aansmeren die eigenlijk net niet past, of ze niet richting een winkeldochter wilt pushen, hebben ze daar alle begrip voor.”
De toekomst
Hoe ziet de toekomst van de fietsbranche eruit? Leo hoeft niet lang na te denken. “Rooskleurig, als je maar openstaat voor veranderingen. Fabrikanten gaan in de toekomst schakels uit de keten halen. Er wordt dan rechtstreeks aan de klant geleverd, dat scheelt ze marge die anders naar de detailhandel gaat. Wij passen ons daarop aan. Kennis en aandacht zijn ook veel waard en met alle elektronica en bijvoorbeeld de opkomst van de schijfrem zullen wij nog altijd van meerwaarde zijn.”
De gids is vanaf 1 april beschikbaar in de winkel maar je kunt hem ook online van tevoren bestellen. Dat kun je hier doen Foto’s en interview zijn gemaakt door Edwin Haan redacteur blad Fiets.