Laaggradige ontsteking

Laaggradige ontsteking staat aan de basis van bijna elke klacht. Maar wat is laaggradige ontsteking precies?

Ik had er nog nooit van gehoord. Van een ontsteking wel, bij infectie van een wond of bij griep in me keel en dat er ook goede kanten aan zitten. Maar van de laaggradig ( betekenis – van een relatief lage intensiteit of sterkte) zeker niet.

Vlam
Houd je vlam brandend ❤️

Het eiwitdeeltje tryptophaan wordt omgezet

– Serotonine – dit is een neurotransmitter met een overwegend inhiberende werking. Het is een tryptamine die invloed heeft op het geheugen, stemming, zelfvertrouwen, slaap, emotie, seksuele activiteit en eetlust. Het speelt ook een rol bij de verwerking van pijnprikkels. … Serotonine werkt als regulator van het dopamine-systeem.

en vervolgens in
– Melatonine – dat is een hormoon dat bij mensen in de epifyse (pijnappelklier) geproduceerd wordt uit serotonine en in een met de tijd van de dag variërende hoeveelheid aan het bloed en het hersenvocht wordt afgegeven. Het is bij veel diersoorten van invloed op het slaap-waakritme en het voortplantingsritme.

Maar… bij laaggradige ontsteking gebeurd dit niet. Tryptophaan wordt dan omgezet in kynurenine omgezet. Hierdoor kan er minder melatonine worden aangemaakt, waardoor slaapkwaliteit afneemt. Door de ontsteking op te lossen zorg je ervoor dat er meer tryptophaan beschikbaar is voor aanmaak melatonine.

Afhaken

Als je al die woorden leest pfff dan haakte ik eerder al af. Ik zoek nu naar de betekenis ervan op en nog blijft het lastig. Uiteindelijk snap ik de betekenis van het geheel. Nu nog meer de diepte in helpt me om het eigen te maken. Vindt het heel belangrijk te weten hoe dit beestje mens nou eigenlijk werkt. Interesse en nieuwsgierigheid en zoeken naar verklaringen. Dankbaar dat ik deze opleiding mag doen, investering in mezelf en in mijn omgeving.

Medicijn

– Een krachtige anti-ontstekingsmaatregel is beweging. Tijdens de spierinspanning worden anti ontstekingsstoffen aangemaakt. Tevens helpt het bij regulatie van je bloedsuikerspiegel en je insulineproductie. Te hoge waardes van deze twee bevorderen ontsteking. Tip beweeg veel, elk half uur een minuut.

– Vasten heeft een ontstekingsremmend effect.

– bij gebruik van bepaalde voedingsmiddelen ( zeewier, vis, schaal- schelpdieren vanwege omega 3 vetzuren EPA en DHA, biologische groene thee, knoflook, gember, kurkuma, basilicum, oregano, koriander en wortels )deze hebben positief ontstekingsremmend effect.

– belangrijk is om lichaamsbarrieres ( slijmvliezen van de mond, huid, longen en darm) te helen de mond- en darmflora te herstellen. Avocado en bouillon ( van kippenpoten en visgraten ) stimuleert het herstel van de slijmvliezen, en het eten van verschillende voedingsmiddelen. ( 100 per maand) helpt bij herstellen van darm- en mondflora) Hoe meer soorten je eet , des te meer verschillende bacteriën er gaan groeien. Een grote diversiteit staat in verband met goede gezondheid. ( supplementen kunnen herstel versnellen )
– herstel slijmvliezen: L-glutamine, zink, vitamine D3
– Herstel mond- en darmflora: (orale) probiotica en prebiotica

Gezond?
Gezond?

Eet de juiste voeding.

Voor productie van slaaphormoon melatonine zijn aantal stoffen nodig, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Concreet zijn dit:

– eiwitdeeltje tryptophaan: gevogelte, vis, sesamzaad

En de co-factoren

– vitamine B6: kip, haring, sprot, tonijn, koolvis, walnoten, macadamianoten, hennepzaad en banaan

– foliumzuur: groente zoals postelein, spinazie, andijvie, raapstelen, snijbiet, bloemkool, spruitjes en broccoli

– vitamine B12: dierlijke producten, zoals ei, gevogelte, vis en schaal-schelpdieren

– ijzer: cacao, maanzaad, pijnboompitten, hennepzaad, sesamzaad, oesters en spinazie

– magnesium: hennepzaad, cacao, maanzaad, paranoten, sesamzaad, postelein en spinazie

– S-adenosylmethionine is een zwavelhoudend aminozuur. Het wordt in de lever geproduceerd uit aminozuur methionine, wat oa in eieren, vis, schaaldieren, gevogelte, noten en zaden zit.

Vermijd smaakversterkers E620-625

Deze bevatten glutamaten en verstoren daardoor de balans tussen GABA en glutamaat. Wat zorgt voor dat je te actief bent. Teveel aan glutamaat en te weinig aan GABA leidt tot slaapproblemen doordat het piekeren stimuleert. Ik herken dat wel dat mijn gedachte blijven maken en doordraaien en ik niet kan slapen. Dit zit in veel kant en klare voedingsmiddelen en sauzen. E621 wordt veel gebruikt in de Chinese keuken. Andere benamingen voor E621 : mononatriumglutamaat, MSG en natriumglutamaat. Enerzijds is het belangrijk om glutamaat te verminderen en anderzijds kan het helpen om het GABA- gehalte te verhogen. Bepaalde kruiden, zoals valeriaan en salie ( bv in vorm van thee) kunnen dit verhogen.

Supplementen

Als aanvulling op de genoemde leefstijlmaatregelen kunnen bepaalde supplementen de slaapkwaliteit verbeteren. Magnesium : nachtelijke krampen verminderen en lichaam tot rust brengen, waardoor slaap verbetert. CBD-olie kan pijn remmen en spieren ontspannen en voor mentale rust zorgen. GABBA supplement kan het hoofd tot rust brengen.

Wakker worden

Slaap bestaat uit cyclus van 90 minuten. Lichte slaap, valt steeds dieper in slaap, daarna weer lichte slaap. Als je tijdens diepe slaap bv door je wekker gewekt wordt, dan wordt je moe wakker. De app ‘sleep cycle’ registreert je slaapcyclussen en wekt je aan het eind van de cycles waardoor je lekkerder wakker wordt. (eerste periode gratis)

From the ❤️

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *