Goed voorbereid op fietsvakantie

Ga je naar het buitenland op vakantie om daar te fietsen, dan is het belangrijk dat jij en je fiets klaar zijn voor deze trip. Weet je wat je te wachten staat? Zorg dat je onderzoek doet wat je daar kunt verwachten om teleurstelling of extra kosten te voorkomen.

Jouw conditie opbouwen
Zorg dat je voldoende kilometers gemaakt hebt. Fiets liever elke dag een uur dan 1 x in de week 5 uur. Zorg dat je een ervaring hebt met klimmen en dalen. Hiervoor kun je naar de Posbank of Limburg of beter nog een dagje naar de Luxemburgse Ardennen . Tijdens deze ervarings dagen kun je merken of je verzet goed is of dat je dat nog lichter moet zetten om de langere of steile hellingen te kunnen beklimmen. Bij Fiets Centraal in Ermelo geven we gratis workshops om goed voorbereid op pad te gaan. Je mag meerdere bijeenkomsten komen en al je vragen stellen. Zorg dat je zelf genoeg weet over je fiets . Hoe moet je ‘m onderhouden en afstellen? Hoe is je houding op de fiets? Volgers van ons blog bieden we een gratis houding analyse aan.

Je fiets in goede conditie
Zorg dat je fiets in goede conditie is. De banden en de aandrijving (ketting/tandwielen/derailleurwieltjes) moeten goed onderhouden zijn. Doe het zelf of laat het doen bij Fiets Centraal of je lokale fietsenmaker. Het beste is dat dit onderhoud twee weken voor je vakantie geregeld is. Dan kun je een week lang nog wat ritjes maken en de laatste week voor de vakantie niet te veel meer fietsen. Vertrouw erop dat jij en je fiets er nu klaar voor zijn. Jullie zijn een team dus zorg goed voor elkaar . Voorkom dat je vakantie verpest wordt doordat je valt of pech hebt omdat je materiaal slecht in orde is. Zorg ook dat het juiste verzet erop zit. Zijn je schoenplaatjes nog in orde? Kijk goed naar wat je hebt en wat de conditie daarvan is. Laat je anders adviseren. Het beste leer je door zelf te ervaren. En het is zonde als daar blijkt dat je een scheurtje in je band hebt

Lijstje
Aan materiaal is het verstandig zelf wat mee te nemen. Je kunt er ook vanuit gaan dat er wel een fietsenzaak zal zijn waar je op vakantie bent. Maar heeft die de spullen die jij op jouw fiets hebt? En wat gaat het dan kosten? Zorg dat je de juiste spullen bij je hebt.

De fiets

bidons
fietscomputer
extra slot
fietstassen
bandenplakset
remblokjes en – kabel
versnellingskabel
imbussleutel
kettingpons
spaken en spaaksleutel
schroevendraaiersetje
pomp
binnenband (let op de maat!)
kettingolie en (oud tanden)borsteltje

Kleding

(fiets)shirts
ondergoed en sokken
(fiets)broek
(fiets)schoenen
slippers
trui
shirt met lange mouwen
lange broek (afritsbroek)
zwembroek (pas op in frankrijk: alleen zwemslips toegestaan)
jas / windjack
regenpak
slippers voor de douche

Altijd handig

toiletpapier
sporttape
rolletje tuintouw (stevig)
pet
zonnebril
woordenboekje
EHBO-doos
pen en papier
leesboek, spel
spanband / spin
afvoerstop (die mist op veel campings)

Niet vergeten

paspoort
eventuele tickets, visa
verzekeringspapieren
geld, bankpas, eventueel creditcard
eventuele medicijnen
fototoestel
routeboekjes / kaarten / gps
gsm
oplader gsm

Dankbaarheid
Heel veel plezier samen, samen op pad: jij en je fiets. Als je die liefde ervaart, is het een bron van sportieve ervaringen die je altijd bijblijven.

Fijne vakantie,

Groet Leo Steijn

3 reacties

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *