Effect van slapen

Melatonine

De meest krachtige antioxidant wat een verzamelnaam is voor stoffen zoals de vitamines E en C, spoorelementen zoals seleen en bioactieve stoffen, zoals aanwezig in groente en fruit. Antioxidanten vangen vrije radicalen weg. Dit zijn agressieve stoffen die in ongunstige gevallen schade kunnen geven aan cellen en weefsels.) Melatonine wordt het meest ‘s nachts in de pijnappelklier in de hersenen geproduceerd omdat dan het herstel van de cellen plaatsvindt en doet dit erg effectief. Dringt door tot iedere cel in het lichaam, waardoor schade aan de cellen en aan het DNA wordt beperkt. Een goede slaap verkleint dus kans op kanker.

In slaap herstel je van de dag. Je verwerkt de prikkels mentaal, maar herstelt fysiek alle cellen in het lichaam. Je maakt groeihormoon aan en dat is de enige regenerator en daarom nogmaals belang van goede slaap is essentieel voor goed herstel. Ik weet het en heb het ervaren en hoevaak komt het toch voor dat ik een keuze maak ( al dan niet bewust ) om laat naar bed te gaan. Volgende ochtend en de hele dag door voel ik het effect. Toch nog even dit lezen of op tv het programma afkijken. Het word door mij onderschat als ik nu zo lees wat het effect van nachtrust is. En ook hier weer de rekening betaal je later. Onvoldoende slaap leidt tot achterstallig onderhoud en versnelde veroudering en aftakeling.

Hersengolven

In onze hersenen treden er verschillende hersengolven op.
– Beta ( alertheid, concentratie en geheugen)
– Alpha ( ontspanning en bewustzijnsverruiming )
– Theta ( diepe meditatie en intuïtieve ingevingen ) hier liggen onze herinneringen
– Delta ( in diepe slaap )

Kwaliteit van de slaap

Voldoende ontspanning

In situatie van stress mag je niet in slaap vallen. Een hoog cortisolniveau als gevolg van stress verstoort de werking van hormoon melatonine, waardoor stress tot slaapprobleem kan leiden. Het drinken van rustgevende kruidenthee ( met valeriaan en salie ) kan soms helpen.

Herstel bioritme

Beperk blauw licht. Na zonsondergang geen schermpjes meer of dim het licht. Geen intensieve inspanningen meer leveren omdat dit je stresshormoon verhoogt en dat wil je niet. Je wil tot rust komen. Stukje wandelen, boek lezen of podcast luisteren is ideaal om tot rust te komen.
Laat ‘s avonds in huis de temperatuur dalen en zorg voor koele slaapkamer ( raam open zetten) je lichaamstemperatuur heeft invloed op productie van melatonine als je temperatuur daalt start de productie.

Ervaring praktijk

Ik doe deze zaken nu een paar dagen.

  • Vanaf 20.00 uur draag ik filterbril
  • Voor slapen nog even buiten lopen met de honden
  • Op slaapkamer raam open
  • Mobiel op vliegtuig-stand
  • Nieuw matras (na slaap en bed test)

De ervaring is dat ik fitter en met minder pijn in mijn lichaam wakker wordt. Dat ik overdag meer energie en langer energie heb. Een aardige scoren voor een paar kleine aanpassingen in kwaliteit van leven.

From the ❤️

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *