“Een gezonde geest, is een gezond lichaam”

Ik ben begonnen met het lezen van het boek Richard de Leth (zie vorige blogs) Ik heb deze aan de kant gelegd en ik ga nu eerst lezen in het tweede boek van de opleiding. Binnenkort hebben wij het eerste blok van deel twee van de opleiding.

Veroorzaakt psychologisch onbalans lichamelijke klachten ?

Of veroorzaken lichamelijke klachten psychische klachten. Of beide?

Belangrijkste factoren.
1. Het radicaal veranderen van je voedingspatroon
2. Het in eigen hand nemen van je gezondheid
3. Het volgen van je intuïtie
4. Het gebruiken van kruiden en supplementen
5. Het loslaten van onderdrukte emoties
6. Het versterken van positieve emoties
7. Het omarmen van sociale ondersteuning
8. Het verdiepen van je spirituele verbinding
9. Het hebben van sterke redenen om te leven

Van de 9 zijn er 7 mentaal- emotioneel – sociaal – spiritueel en 2 puur fysiek ( voedingspatroon & kruiden en supplementen )

Behandelplan is pas in balans als er aandacht is voor Body en Mind.

Leefstijl als medicijn
– Ontspanningspatroon
– Slaappatroon
– Eetpatroon
– Beweegpatroon
– Denkpatroon

Ieder patroon kan een positieve uitdaging of negatieve belasting geven, kan dus als gif of medicijn dienen.

Ontspanning als een medicijn

Ik ken chronische stress met negatieve impact op gezondheid. Mijn ontspanning en slaappatroon en eigenlijk het hele pakket van patronen heeft met elkaar te maken, staan met elkaar in verbinding. Slaap ik minder of slecht heeft dat effect, misschien als effect van ontspanningspatroon die meteen een van de belangrijkste als rode draad lijkt te zijn. Of misschien nog meer denkbaar het denkpatroon. Die zorgt of ik ontspan! Slapen is dan zeker belangrijk.

Leef vandaag
Leef nu.

Slaaptest

Onlangs ontdekt na het doen van een slaaptest en aanschaffen van een nieuw matras dat ik veel ontspannender slaap en nu fitter wakker wordt. En wat een effect heeft dat weer op mijn ontspannen en denken, eten en bewegen. Met eten ben ik geneigd om veel en suiker sjit tot me te nemen. Wat weer effect heeft op de andere patronen. Waar begin ik dan ? Lijkt simpel en ergens ook niet te doen. Alles is zo groot en met elkaar verbonden. Bijna beangstigend maar vanuit positieve gedachte kan het heel gaaf zijn dat wanneer ik voor positieve denkwijze kies is er alles mogelijk. Beide heb ik ervaren en blijkt lastig om bij positive denkwijze te blijven. De trekkracht van de mind is enorm van oude gedachtes, ervaringen die in al mijn cellen zitten.

Wat wil jij veranderen?

Ernstig ziek

Wanneer de stress as langdurig actief is (zoals bij mij) wordt het zelfherstellend vermogen wordt verstoord. Bij langdurige stress wordt het hormoon cortisol ( afbraakhormoon) continu verhoogd. Deze breekt eiwitstructuren ( bindweefsel en botten ) af. Stress zorgt ervoor dat je in ontstekingstoestand komt. Chronische stress leidt te chronische ontsteking. Met deze wetenschap heel goed te zijn wat er bij mezelf gebeurd is. Hoe ik als diagnose ziekte van Hasimoto ( schildklier ontsteking ) en CVS ( chronisch vermoeidheidssyndroom ) en ziekte van crohn ( chronische maag darm ontsteking ). Hele pakket patronen werkte niet en nog steeds lastig. En door dit soort opleidingen krijg ik steeds meer inzichten in hoe het werkt. Dit lijkt goed voor de mind, die kan rusten als ik weet hoe en waarom het werkt of wat er gebeurd. Een soort continue stroom die maar verklaringen wil. Waarom ..

Keep it simple
Houd het simpel.

Zorg voor voldoende nachtrust.

Vijftig procent van de Nederlanders slaapt niet goed. 1,7 miljoen mensen ( 250 miljoen slaap en kalmeringstabletten ) slikken slaapmiddelen ?, de nadelen hiervan zijn groter slechte voordelen. Er zijn meer mensen verslaafd aan slaappillen dan alcohol en drugs. De tabletten zijn symptoombestrijding maar de oorzaak neem je er niet mee weg.

Slapen

Slaapproblemen gevolg van ongezonde leefstijl. De patronen die niet bij je natuur passen, verkeerde eetpatroon, beweegpatroon of ontspanningspatroon. We leven onnatuurlijk en onlogisch. We drinken overdag cafeïne om wakker te blijven. En een pil om in slaap te komen. Het ritme van rust en inspanning is verstoord. Tegenwoordig bestaat “ vrije tijd “ niet uit rusten maar in de file staan, naar de dokter gaan, televisie kijken, e-mailen, facebooken, shoppen of internetten. We gaan ten onder aan ons eigen succes. Slaap in nodig voor herstel. De schade die overdag in de weefsels en cellen plaats vindt worden ‘s nachts hersteld. Afvalstoffen worden uit je lichaam en hersenen afgevoerd.

Wat is jouw eerste stap?
Wat is jouw eerste stap

Slaap te kort

Zie slaap als de huishoudster van je hersenen. Het repareert en zorgt voor een schone omgeving zodat hersencellen overdag goed kunnen functioneren. Slaap is reset voor je brein. Op langer termijn zorgt een slechte slaap tot krimpen van de hersenen. Na 1 nacht slecht slapen kun je al minder functioneren en ben je minder productief. Minder helder denken en probleemoplossend vermogen verslechtert. Slaap te kort wordt onderschat, het heeft vergelijkbaar effect op werkprestaties als alcoholmisbruik. Alcohol achter stuur is taboe, maar rijden met een slaaptekort komt steeds meer voor.
Slechte nachtrust heeft negatief impact op gezondheid.( hart en vaatziekte – diabetes type 2)

From the ❤️

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *