Droomfiets

Ik heb een nieuwe droomfiets voor mijn woon-werkverkeer. Hij is licht, veilig en rijdt heerlijk. ’s Morgens trap ik er 30 km op weg en ga dan fris aan het werk. Aan het eind van de dag brengt hij me probleemloos 30 km terug. Echt een fiets voor een sportieve werkende veertiger dus, mijn Peper e-bike.

Vooroordelen

Dat had ik nooit gedacht, want ik zat vol vooroordelen over de e-bike: voor ouderen, levensgevaarlijk, voor mietjes, zwaar, duur, storingsgevoelig. Tot ik ‘m ging proberen.

En nu ben ik verkocht. Na een dag werken is het heerlijk om ondersteund te worden. Ik ben lekker buiten en beweeg, want ook op een e-bike gaat fietsen niet vanzelf. Zelf fiets ik vaak harder dan de fiets maximaal ondersteunt – kun je nagaan hoe lekker hij ook fietst zonder de ondersteuning! Op een racefiets of ATB moet ik kleren mee en douchen op het werk, met de e-bike kom ik fris aan. Als ik door Putten of Nijkerk kom, zet ik bij de rotonde de stand wat lager om veilig door het verkeer te bewegen.

Peper ebike
Peper ebike

 

 

 

 

 

 

 

Veilig

Verkeersveiligheid is ontzettend belangrijk. Daarom wil je dat je de fiets beheerst en dat hij comfortabel en handelbaar is. Belangrijk daarin zijn de banden . Ballonbanden bijvoorbeeld (op atb 29”) geven de fiets meer grip, geven hem meer comfort en actieradius.

Fietsenmakers Pascal, Eddy en Pieter van het merk Peper hebben daar goed over nagedacht (het merk is genoemd naar hun voornamen, de laatste –er staat voor: en de rest).

De fietsen hebben een veilige basis en een ergonomische zit. Peper e-bikes koop je bij de vakhandelaar, je vindt ze niet op internet.

Welke motor?

Een goede motor maakt een e-bike veilig én betrouwbaar. Er zijn modellen met motoren bij het achterwiel, bij het voorwiel en in het midden van de fiets. Die middenmotor is populair. De voorwielmotor geeft de fiets een tweewielaandrijving en daarmee een goede balans.

Kijk in elk geval naar de Q-factor: hoe ver staan de pedalen uit elkaar? Klopt dat met de stand van je heupen? Een fietsvakhandelaar kan je daarover adviseren.

Wat houdt jou tegen?

Rijd jij al een e-bike? Of laat je je tegenhouden door een van die vooroordelen? Wil je een eigen ervaring erin hebben, kom zo’n fiets dan eens uitproberen. Laat de vooroordelen even los. Maar wees gewaarschuwd: je loopt het risico dat je ineens je nieuwe droomfiets tegenkomt.

Ondersteundende groet

Leo Steijn

ergonomisch fietsen
ergonomisch fietsen

 

Een reactie

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *