Alleen oude mannen rijden zonder helm

Draag je helm altijd
Draag je helm altijd

Er is de laatste tijd veel commotie over fietsen en veiligheid. “Racefietsers gaan te hard, ze zijn een gevaar op de weg, voor zichzelf en anderen.” En wat vind jij van speed e-bikes? Zelf reed ik (man van 47) de afgelopen weken op een speed e-bike die in een mum van tijd 40 km p/u haalt. Zonder fietshelm, de wind op mijn ‘harsens’. Lekker snel thuis, maar zelfs de vogels zijn hier niet op berekend.
Hebben we door dat we minder zichtbaar zijn en dat de veiligheid in het geding is? Vaak niet. Ik ben ook een van die racefietsers die elkaar vaak onbedoeld uitdagen. Nog net even oversteken. Volle bak de weg op en dan staat daar ineens een motor aan de kant van de weg. We waarschuwen elkaar niet en boem, eentje botst op de motor. De gevolgen zijn niet te overzien en hadden veel erger kunnen zijn als we geen helm op hadden gehad. Lees de column Marijn de Vries in dagblad Trouw

Een helm beschermt
Ja, een helm beschermt. Maar hoe kies je de juiste? Er is veel keuze in merken en types helmen. Het aantal luchtgaten in een helm maakt hem beter maar omdat er apart een mal gemaakt moet worden, is deze ook duurder. De goedkopere helmen zijn vaak uni-size, van 52 tot 61 cm. Deze helm trek je met bandjes aan op je hoofd. De betere helmen worden in S, M en L en soms XL gemaakt. Het is maatwerk en daardoor duurder. En zo kun je op meer punten letten.

Graag geef ik je 21 tips voor het dragen en kopen van een helm.

Tips over de aanschaf en het dragen van je helm
1. Ga naar een speciaalzaak. Er zijn verschillende soorten helmen op de markt. In verschillende kleuren, maten, soorten en prijzen. Laat je adviseren door een deskundige verkoper: neem hiervoor de tijd. De prijs zegt niets over de veiligheid. Alle helmen voldoen aan dezelfde veiligheidscriteria.
2. Comfort. Pas meerdere helmen, verschillende merken met verschillende pasvormen. De helm moet comfortabel zitten ongeacht het merk of de pasvorm.
3. Maat. De helm moet goed passen en mag niet te groot zijn. Je kunt een helm in verschillende maten kopen. Als de helm goed op je hoofd blijft zitten als je je hoofd schudt, dan is dat de juiste maat. De helm mag niet knellen, want dat kan leiden tot hoofdpijn. De helm mag ook niet te groot zijn, zodat deze verschuift bij een val. Je verliest dan het beschermende effect waardoor de helm onveilig is.
4. Een goede helm past over de slapen. De helm moet ongeveer 2 cm boven je wenkbrauwen zitten.
5. Pasvorm. De helm moet een goede pasvorm hebben: ovaal en niet rond. Een goed passende helm zit als een tweede huid op je hoofd. Zet de helm horizontaal op het hoofd (niet naar voren of ver naar achteren).
6. Koop een helm die voldoet aan de norm ‘EN 1078’. Helmen die voldoen aan deze norm zijn uitvoerig getest en bieden optimale bescherming.
7. Koop een helm met voldoende luchtgaten. Door de luchtgaten kan je hoofd afkoelen. Met je helm op koelt het hoofd zelf beter dan zonder helm.
8. Koop een helm met een licht gewicht. Hoe lichter de helm, hoe prettiger deze zit. Je zet hem dan sneller op.
9. De helm moet de zijkant van je gezicht beschermen.
10. Het bandje van de helm mag niet in je huid snijden. Het bandje maakt achterover kantelen van de helm onmogelijk. Stel het bandje zo af dat deze je oren helemaal vrij laat. Het is een Y om je oor.
11. De sluiting (onder de kin) moet je makkelijk met één hand kunnen openen en sluiten.
12. De sluiting mag niet openschieten als je aan beide riempjes trekt.
13. Koop een helm met een draaiknop die aan het binnenwerk vast zit. Een goede helm heeft een draaiknop waarmee je instelt hoe strak een helm om je hoofd zit.
14. Draag je haar niet in een staart of in een lage staart als je een helm past en draagt. Doe je haar altijd los of in een lage staart.
15. Zet je (fiets)bril op tijdens het passen. Zo kun je zien of de helm met (fiets)bril goed past.
16. Koop een helm in een heldere kleur zodat je zichtbaar bent. Daardoor val je goed op in het verkeer.
17. Koop een helm met bekleding die in de buitenschaal is gegoten (‘in-mold’). Deze zijn steviger en hebben de voorkeur boven helmen met een aparte binnen- en buitenkant (die zijn aan elkaar gelijmd).
18. Let goed op beschadigingen bij een tweedehands helm. Koop hem alleen als je zeker weet dat deze niet beschadigd is door bijvoorbeeld een val.
19. Laat de prijs en kleurencombinatie niet bepalend zijn in je keuze voor een helm. Bedenk dat de prijs niets zegt over de veiligheid. Alle helmen moeten namelijk aan dezelfde veiligheidscriteria voldoen. Er bestaan specifieke helmen voor vrouwen, maar laat je daar niet door misleiden. Het verschil met een ‘mannenhelm’ is meestal een andere kleurencombinatie.
20. Heb zorg voor je helm. Maak hem af en toe schoon met een sopje en controleer op kwaliteit.
21. Koop eens in de drie jaar een nieuwe helm (omwille van de veiligheid).

Een harde waarheid uit de column van Marijn de Vries die mij voor dit blog inspireerde en ook mij tot nadenken stemt.

“Uiteindelijk moet iedereen helemaal zelf weten of hij het risico wil lopen bij een ongelukje zijn harses kapot te vallen op een stoeprand.”

Tips van de K.N.W.U. site waar ik volledig achter kan staan.

1.Prof of niet, iedereen draagt een helm! Je hoofd is het kwetsbaarste deel van je lichaam.

2.Houd je aan de verkeersregels. Je rijdt pas een wedstrijd als je rijdt op een afgesloten parcours met start en finish, onder leiding van juryleden. De drukte in het verkeer in Nederland laat het niet toe om een ‘koers’ te rijden tussen alle andere weggebruikers. Hetzelfde geldt voor het rijden in een waaier, ga hierbij nooit over je eigen weghelft. Natuurlijk kun je in een groep wel eens een sprintje trekken, maar schat goed in of dit niet leidt tot gevaarlijke situaties of ergernis van andere weggebruikers. Een goede tip is ook de bel op je fiets. Je kunt medeweggebruikers hiermee waarschuwen.

Sportieve Groet,

Leo Steijn

Voeg een reactie toe

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *